Brunel University – LTC

Client: Brunel University London

Location: Brunel University, London Borough of Hillingdon

Brunel University’s new building, the Learning and Teaching Centre required an outdoor space that enhanced the existing quad, whilst seamlessly connecting it to the wider campus. The design needed to respond to the proposed Learning and Teaching Centre as well as complementing an existing Grade II listed building, the John Crank Building, which overlooks the Quad.

Engagement was key in developing this exciting and dynamic space

OOBE’s design met these objectives through developing a flexible space that provides a dynamic social heart to the campus. Engagement was key in this project with the proposed scheme having been developed through close consultation with stakeholders to ensure needs and aspirations are met.

The design consists of a high-quality public realm on the ground floor that is predominantly hard to provide flexibility. Three large planters with large feature trees line the northern edge of the Quad and sloping lawns with benches breaking up the space providing areas for students to sit and relax.

There is an additional landscaped terrace on the fifth floor that provides views across the Quad, and out into the wider Campus.

A series of raised planters, specimen shrubs and large seating areas will provide the University with an external room for teaching, a place to relax and host social events.

The landscape provides an attractive environment for students to study and socialise throughout the day, whilst being capable of hosting a range of University events throughout the year such as graduation, markets and music events.

Careful selection of lighting will give a welcoming environment and encourages safe and inclusive use of the quadrant throughout the year.


Some of our recent projects