Oasis Academy

Industrial

Client: Oldham Council

Location: Oldham, Greater Manchester

The creation of a new 1500 place Oasis Academy in Oldham had its challenges. The location of a former Colliery and Mill, the site is undersized with an existing public right of way, a 14m level change across it and a collection of existing mature trees – not the obvious place for a new school!

A diverse outdoor environment for community learning

Our design transformed these challenges into opportunities for sport and learning. The public right of way has informed the design of a wide boulevard stretching the length of the site where the business and enterprise specialism can come to life in the form of a market place and outdoor events space. Level changes have been manipulated to create traversing walls, a series of viewing terraces and amphitheatres, a trim trail and sports pitches. Our design offers a staggering amount of choice and variety to pupils, staff and the community in how they engage with the external environment; from whole school sporting events to an individual practicing a music recital in one of the outdoor covered rehearsal spaces.


Some of our recent projects