University of Huddersfield – Oastler Building

Client: University of Huddersfield

Location: Huddersfield, West Yorkshire

A new development at the University of Huddersfield, the Oastler Building, will house the University’s Law School and the School of Music, Humanities and Media. OOBE’s task was to respond to the unique form of the AHR designed building whilst creating a coherent and high quality environment that connects the scheme to its wider physical and cultural context. A layout that responds to the oval shape of the building teamed with a simple palette of durable materials emphasises key desire lines and provides a strong inside outside relationship between building and landscape.

University of Huddersfield - Oastler Building Huddersfield Daytime View
University of Huddersfield - Oastler Building

Public Realm that knits the new and the old together

Terraced steps by the Shorehead roundabout and planted embankments resolve changes in levels whilst providing visual amenity and informal seating. A student plaza at the opposite end of the building concentrates the majority of student circulation and has been developed as a pedestrian priority space to create a safe and welcoming environment with increased flexibility. The planting scheme takes cues from the adjacent landscape within St John Ramsden Court to provide structure and seasonal interest to the campus whilst requiring minimal maintenance.


Some of our recent projects